Historia

Naistenmatkan osallistujat alkuverryttelyssä 1992
Nousun juniorit Savonlinnan Power-Cupin avajaisissa 1993
Lappilan perinteikäs työväentalo

Historia

Lappilan Nousu ry. on perustettu vuonna 1920 ja rekisteröity yhdistysrekisteriin vuonna 1928. Perustajajäseninä olivat puheenjohtaja Viljo Jokinen sekä Paavo Nero joka toimi sihteerinä.

Valitettavasti tuosta ajasta ei ole enää montaakaan ihmistä kertomassa joten seuran varsin kunniakas ja mielenkiintoinen historia uhkaa jäädä nykypolville tuntemattomaksi.

Alkuvuosikymmenien menestyslajit seurassa olivat ajalle tyypilliset hiihto, paini ja yleisurheilu. Nousu rakensi talkoilla urheilukentän Lappilan työväentalon viereen. Kentällä järjestettiin jäsentenvälisiä kilpailuja. Kilpailut olivat varsin suosittuja ja väitetään että paikalla olisi ollut koko Lappilan väki. Nykyään urheilukenttää ei enää ole. 

Painia harrastettiin työväentalon yläkerrassa, jossa oli muutama oljista valmistettu painimatto. Painijat pitivät runsaasti pienimuotoisia kilpailuja ja osallistuivat muun muassa Lahden Taimen kansallisiin kilpailuihin 17.-18.11.1928. Nykypolvilla ei ole valitettavasti tietoa siitä onko olympiavoittaja Emil Väre, joka asui Lappilassa, ollut mukana seuran toiminnassa.

Sotien jälkeen Nousun toiminta hiipui pikkuhiljaa ja uhkasi loppua kokonaan 70-luvulla. Onneksi löytyi kuitenkin aktiivisia lasten vanhempia jotka pitivät talvisin jälkikasvulleen hiihtokilpailuja, jotka olivatkin varsin suosittuja. Hiihtourheiluhan ei vielä tuolloin ollut kokenut lasten ja nuorten keskuudessa inflaatiota. Kilpailuja käytiin tuolloin työväentalon ympäristössä pelloilla ja paikallisen tiilitehtaan alueella olevalla lammen jäällä.


80-luvun alussa toiminta kuitenkin loppui, kilpailuja ei järjestetty ja Nousu oli olemassa ainoastaan paperilla. Ainoastaan jalkapalloa ja jääkiekkoa harrastettiin mutta ne eivät vielä tuolloin olleet seuran "virallisia lajeja".

Lappilan Nousu herätettiin uudelleen henkiin 29.1.1991 jolloin pidettiin toiminnan aloittava kokous Lappilan työväentalolla. Nousun pitkäaikainen puheenjohtaja Raimo Laaksonen luovutti tehtävänsä Reijo Ratilaiselle, sihteeriksi/taloudenhoitajaksi valittiin Helky Virtanen ja varapuheenjohtajaksi Pekka Vuori. Muiksi johtokunnan jäseniksi valittiin Pertti Aalto, Tero Ekholm, Pentti Kokko, Juhani Luhti ja Sirkku Mäkinen. Varajäseniksi valittiin Juha Rosnell ja Arto Tuominen.
 

Toiminta aloitettiin vauhdilla, talven mittaan pidettiin lapsille kolmet hiihtokilpailut ja kesällä jatkettiin yleisurheilukilpailuilla. Syksyllä 1991 aloitettiin myös ohjatut lentopalloharjoitukset lapsille. Harjoituspaikkana pidettiin aluksi paikallista nuorisoseurantalo Lappilinnaa. Pian jouduttiin tilanpuutteen vuoksi siirtymään naapurikylään Järvelään, jossa yläasteen voimistelusali antoi harjoitteluun paremmat edellytykset.


Kesällä 1991 kasattiin miesten lentopallojoukkue pelaamaan 5-sarjaan. Mukana oli uusia tulokkaita ja vanhoja lentopallokonkareita. Tavoitteeksi otettiin nousu nelossarjaan, jossa onnistuttiinkin. Seuraavana vuonna materiaali ja taidot loppuivat kesken ja tultiin takaisin viitoseen ryminällä, edellisvuoden joukkueella sarjapaikan säilyttäminen olisi ollut todennäköistä. Sen jälkeen on miesten sarjatoiminta ollut satunnaista. Nykyään pelataan miesjoukkueella lähinnä vain turnauksia, koska pelaajien ulkopaikkakunnilla opiskelun takia ei sarjassa pelaaminen ole mahdollista.

Kesän 1991 aikana tapahtui lentopallorintamalla muutakin merkittävää sillä Kärkölän NMKY:n lentopallonaiset siirtyivät lähes kokonaisuudessaan Nousun riveihin. Ajatuksena oli keskittää kaikki lentopallotoiminta saman seuran alle, aloite tästä tuli nimenomaan naisilta. Siitä lähtien on Nousulla ollut joka talvi naisjoukkue pelaamassa lentopalloliiton alaista sarjaa. Parhaimmillaan naiset menestyivät kaudella 1998-99 jolloin he pelasivat kolmossarjaa, sijoitus oli lohkon neljäs. Sarjapaikasta jouduttiin kuitenkin luopumaan joukkueen hajoamisen vuoksi. Sen jälkeen on joukkueeseen tehtiin sukupolven vaihdos, silloisessa joukkueessa pelasi enää kolme sarjapelikokemusta omaavaa pelaajaa. Tämäkin joukkue hajosi 2000-luvun alussa kun pelaajista yksi toisensa jälkeen vaihtoi paikkakuntaa opiskelun takia.

2000-luvun menestyslajina ovat olleet beach-volley sekä sekajoukkuein pelattava harrastelentopallo. Sekajoukkueella on voitettu neljä ESLA:n kultamitalia sekä oltu kertaalleen hopealla. Kaksi näistä voitoista on Viking Line-cupista. Beach-volleyssä ollaan saavutettu roppakaupalla turnausvoittoja erilaisissa kuntosarjoissa. Seuran lentopalloerotuomarit ovat viime vuosien aikana saavuttaneet useita suomenmestaruuksia ja muita mitaleita tuomareiden SM-turnauksessa. Kesällä 2004 seuran joukkue sijoittui hopealle suolentiksen SM-kisoissa Haukivuorella.