Viides pöytäkirjakirjaus: Suunnitelmissa välinelainaus ja kreikkalainen viisiottelu

Tovereiden toiminta v. 1911 oli pöytäkirjakirjausten perusteella vilkasta. Kokouksia pidettiin kuukausittain ja välillä useamminkin. Huhtikuussa kokoustettiin kahdesti viikon välein. Ensin asialistalla olivat seuralle tuloja tuova voimistelu- ja urheiluvälineiden lainaustoiminta sekä iltamat.

Toisessa kokouksessa valmisteltiin urheilukilpailuja ja päätettiin ottaa lajiksi "n.s. kreikkalainen viisiottelu".

Olikohan Toverien viisiottelun lajit ja niiden suoritusjärjestys wikipedian kertoman "Antiikin viisiottelun" mukaiset? Ehkä olivat, koska vain yleisurheilulajeja sisältänyt yleisurheilun viisiottelu esiintyi Olympiakisoissa ensimmäistä kertaa vasta seuraavana vuonna eli 1912.

Ainakin kiekon ostopäätös kertoisi kiekonheiton olleen mukana. Ja antaisihan se selvää osviittaa seurassa myöhemmin harrastetuille lajeille, jos urheilukisojen voittaja olisi ratkottu lopuksi painimalla. 

***


Pöytäkirja


Tehty Lappilan voimistelu seura ,, Toverin " kokouksessa 16 pv: huhtikuuta 1911 työväen talolla
 

1§ Päätettiin kantaa vuokraa niiltä seuran ulkopuolella olevilta henkilöiltä, jotka käyttävät voimistelu ja urheiluvälineitä toukokuun 1 pv alkaen kuluvaa vuotta 1 mk kuukaudelta
 

2§ Päätettiin ostaa kiekko sitten kun varat sen myöntää


3§ ,, Toverit " päätti pitää iltaman toukokuun alkupuolella 1911

 

Kokouksen puolesta 
Sulo Leimu

 

***

Pöytäkirja

Pidetty Lappilan T.Y.n W ja U seura ,, Toverin " kokouksessa 23 pv: huhtikuuta 1911 työväen talolla

1§ Puhetta johti Kalle Koskinen ja pöytäkirjaa piti allekirjoittanut

2§ Keskusteltiin urheilukilpailujen johdosta, ja päätettiin ne pidettävaksi 14 pv: toukokuuta 1911

3 § Päätettiin urheilulajeiksi ottaa n. s. kreikkalainen viisiottelu ja valittiin sitä valmistamaan herrat K Koskinen. S Leimu ja K Lehtinen


Kokouksen puolesta K Lehtinen
(voimistelujohtaja) 

 

Huhtikuun kokouksiin liittyen..

Toukokuun 8. päivä pidetyssä seuraavassa kokouksessa voimistelujohtaja Kalle Lehtinen sai toimeksiannot koskien iltamien ilmoituksia ja urheilukilpailujen palkintoja. Jälkimmäiset Lehtinen sai tilata valitusta liikkeestä "oman makunsa mukaan". Kilpailuihin nimettiin pyydettäviksi myös palkintotuomarit: K Nummela, A Koskinen ja hmm.. - nyt en ole varma etunimen alkukirjaimesta - onko se K, vai kenties W, Lehtinen.

Iltamien ilmoitusasioissa on kiinnostavia ja blogin kirjoittajalle ihan uusia tietoja. Sanomalehti Raivaaja ei ollut tuttu, mutta selvisi googlaamalla. Etsinpä myös kyseisten iltamien ilmoitusta, koskapa kansalliskirjaston sivuilta löytyy Raivaaja-lehtikin digitaalisina aineistoina. Mutta sillä hakemisella, mitä aikaa käytin, ei ilmoituksen suhteen tärpännyt.

Uutta oli myös "säädetty iltamavero". Olikohan tämä vero v. 1915 säädetyn Huviveron edeltäjä, mikä paikallisella nimismiehellä oli oikeus iltamahuveista periä? 

***

Pöytäkirja

pidetty Lappilan T.Y.n. voimistelu seura ,, Toverin " kokouksessa 8 pv: toukokuuta 1911

1§ Toukokuun 14 pv: pidettävän iltaman ilmotukset, kuten sanomalehti ,, Raivaajaan " ja paikalliset y.m. ilmoitusta koskevat asiat päätettiin antaa K Lehtisen huoleksi ja valtuutettiin hän myös tekemään nimismiehelle ilmotuksen iltamasta ja lähettämän säädetty iltamavero.

2§ Palkinnot urheilukilpailuun päätettiin tilata K Kalliolta Lahdesta ja valittiin K Lehtinen tilaamaan ne oman makunsa mukaan.

3§ Palkintotuomareiksi urheilukilpailuun päätettiin pyytää herroja K Nummelaa, A Koskista ja K (tai W?) Lehtistä

Kokouksen puolesta 
Kalle Lehtinen
voimistelu johtaja