Muut lajit

Alla esitellyt lajit ovat vuosien saatossa seurassa harrastettuja lajeja. Tällä hetkellä näiden osalta ei ole toimintaa seurassamme.

Lappilan ja Koskisen Oy:n välinen puulaakiottelu Järvelän urheilukentällä vuonna 1987.
Partekin sponsoroima voittoisa puulaakijoukkue vuodelta 1993. Ylärivi vasemmalta: Kai Korhonen, Pertti Aalto, Kimmo Vienola, Timo Ekholm ja Timo Vienola. Eturivi vasemmalta: Tero Ekholm, Petri Virpiaro, Jari Lehtonen, Kristian Lehtosalo ja Jani Heinonen. Edessä kyljellään maalivahti Pekka Virolainen (Valitamme kuvan heikohkoa laatua

Jalkapallo

Jalkapallolla on Lappilassa pitkät perinteet. Vahvimmillaan toiminta on ollut 70-luvulla, jolloin pelimiehiä oli paljon ja pelaamassa käytiin paikallisella urheilukentällä monta kertaa viikossa. Totuus onkin että kunnan parhaat pelimiehet olivat tuolloin lappilalaisia.
 

Seuraavan vuosikymmenen alkupuoli oli vielä kohtuullisen vilkasta. Samaan aikaan pallokentän vanha pinta kuorittiin pois ja tilalle ajettiin erittäin karkeaa soraa, jota ei parhaalla tahdollakaan voinut väittää miellyttäväksi pelialustaksi. Onpa kenttää nykyään kutsuttu jopa pallomereksi.

80-luvulla oli selvästi huomattavissa jalkapallon MM-kisojen virkistävä vaikutus. Vuosina 1982 ja 1986 oli väkeä liikkeellä tavallista enemmän, ja kautta voitiin usein jatkaa aina syyskuun loppuun asti.

Uuden kaukalon valmistuttua päätettiin siellä kokeilla kaukalofudiksen peluuta. Ajateltiin, että siellä parjätään vähemmälläkin porukalla ja että ehkä ei tarvitsisi juosta niin paljoa kuin isolla kentällä. Ensin mainittu piti kyllä paikkansa, mutta juokseminen ei vähentynyt yhtään. Pallo pysyi kauemmin pelissä ja kosketuksia tuli jokaiselle pelaajalle enemmän. Kaikesta huolimatta kaukalofudista pidettiin hauskana ja mukavana pelinä.

Ensimmäisenä kesänä uutuuden viehätys riitti pitämään porukan kasassa aina marraskuulle asti. Vaikka illat pimenivät jo syyskuussa, pystyttiin kaukalon valoissa pelaamaan talven tuloon asti. Viime kesinä ei ole montaa kertaa päästy pelaamaan, jonkinlaista laiskistumista ollut havaittavissa. Tänä kesänä olisi tarkoitus ottaa uusi alku tässäkin asiassa.

Lappilalaiset ovat olleet aina innokkaita osallistumaan puulaakiurheiluihin. Jalkapalloilijat osallistuivat 80-luvulla, aina kun oli vain mahdollista, paikalliseen puulaakisarjaan. Vuonna 1983 sijoituttiin hopealle ja vuonna 1985 voitettiin mestaruus. Mitalisijoilla oltiin myös vuosina 1990 ja 1992. Viimeisin mestaruus voitettiin vuonna 1993. Vuonna 1994 jäätiin neljänneksi ja vuonna 1996 toiseksi. Viime vuosina ollaan osallistuttu Hausjärven kortteliliigaan ilman sen suurempia menestyspaineita. Paras sijoitus taitaa olla kolmentoista joukkueen sarjassa viides.

Kuva: Yleisurheilukilpailut Lappilan urheilukentällä 1992. Toimitsijoina Juhani Luhti ja Tarja Luhti. Etualalla Jarmo Lehtonen

Sulkapallo


Sulkapalloa käydään pelaamassa aina silloin tällöin vapailla vuoroilla. Sulkapallo on erinomainen kuntolaji, jota voi täysin aloittelijakin pelata täysipainoisesti sopivan tasoista vastustajaa vastaan. Tällä hetkellä seuralla ei ole vakiovuoroa.

Salibandy

Meidän tapauksessa täytyisi varmaankin puhua sählystä, sillä salibandy saattaa olla liian suureellinen nimitys. Nousulla ei ole varsinaista sählyvuoroa, mutta pyrimme pelaamaan aina kun salivuoroja jää vapaaksi seuran muun toiminnan takia. Pelaamme joskus myös ihan vaihtelun vuoksi, vaikkapa lentopalloharjoittelun lomaan. Kuten sulkapallokin, sähly soveltuu erinomaisesti kuntoiluun ja käy aivan aloittelijoillekin. Huipputasolla salibandy on kuitenkin äärettömän tekninen ja taitoa vaativa laji.

Hiihto ja yleisurheilu

Hiihdossa ja yleisurheilussa toiminta rajoittuu lähinnä kilpailujen pitämiseen lapsille yhdessä Lappilan kyläyhdistyksen ja Lappilan Nuorisoseuran kanssa. Vuosittaisissa kilpailuissa käy yleensä noin 30-40 lasta, joka hyvä määrä näin pienelle kylälle. Nousu piti vielä muutamia vuosia sitten yleisurheilukerhoa lapsille ja nuorille, mutta vetäjien puutteen vuoksi ajatuksesta oli luovuttava. Onneksi kunnassa on hiihtoon ja yleisurheiluun vihkiytyneitä erikoisseuroja, joissa innokkaat harrastajat pääsevät toteuttamaan itseään.

Pesäpallo

Varsinaisesta harrastuksesta ei voi puhua, sillä olemme osallistuneet vain Hausjärven kortteliliigan turnaukseen kesällä. Koska seuralla ei ole juurikaan pesäpallotaustan omaavia ihmisiä, on peli väkisinkin taktisesti aika köyhää ja teknisesti hirveätä räpeltämistä. Pesis on kuitenkin mukavaa ajanvietettä.

Rullaluistelu

Osa seuran jäsenistä käyttää rullaluistelua peruskunnon hankintaan. Joillekin saattaa kesän mittaan kertyä satoja, ellei jopa tuhanisia, kilometrejä. Toiminta ei ole millään lailla ohjattua, sillä porukka käy lenkillä omien aikataulujensa mukaisesti. Välillä ollaan kyllä liikkeellä isommallakin porukalla. Tulevaksi kesäksi harrastusmahdollisuudet paranevat sillä tie Nikinojalta Sulkavalle asvaltoitiin syksyllä. Lappilan ja kirkonkylän välisestä "tienparannuksesta" ei juuri voi positiivista sanoa. Rullaluistimilla sinne ei ole enää mitään asiaa.

Golf

Muutamat seuran jäsenet harrastavat golfia vakituisesti. Seuran noviisijäsenet kävivät talvella kokeilemassa lajia simulaattorissa. Tarkoitus olisi käydä kokeilemassa lajia myös aidolla nurmella

Kaukiskauden päättäjäispeli Vierumäellä. Pelin jälkeen saunotaan ja pelataan jälkipelejä pitkälle iltaan. Varusteita kiskotaan ylle ennen jäälle menoa. Pelimiehet vasemmalta oikealle: Pertti Aalto, Tero Ekholm (istuu), Timo Ekholm, Kai Korhonen, Arto Tuominen ja Juha Rosnell.
Uuden kaukalon rakennustyöt loppusuoralla syksyllä 1996. Kaukalo rakennettiin Lappilan Kyläyhdistyksen johdolla ja rakentamiseen osallistui tavalla tai toisella yli 200 kyläläistä

Kaukalopallo

Kaukalopallo on ollut Lappilan Nousun tärkein kuntourheilumuoto. Omalla kylällä on itse rakennettu kaukalo, joka on talvisin ahkerassa käytössä. Kaukalopalloa käydään pelaamassa aina kun sää sallii, parhaimmillaan viikon jokaisena iltana. Kaukisporukka on varsin talkoohenkistä, sillä kentän huolto ja jäädytys suoritetaan itse. Samoin kuin suuri osa auraustöistä lumisateiden jälkeen. Kärkölän kunnan niukat määrärahat tällä sektorilla ovat pakottaneet meidät, kuten muutkin kunnan seurat, ottamaan suuren vastuun kentänhoidosta. Kunta toki maksaa talkootöistä korvauksen tehtyjen tuntien perusteella. Näillä rahoilla seura on ostanut muun muassa maalivahdin varusteita.


Kaukolopallon tulevaisuus ulkolajina tuntuu olevan vaakalaudalla, sillä viime talvina jää on ollut sääolosuhteista johtuen käyttökunnossa vain parisen viikkoa. Talvet alkavat luonnonmullistusten (kasvihuoneilmiö, El Ninõ ja Golf-virta) takia olla niin vaihtelevia, että ulkojäätä on vaikea pitää kunnossa. Talven mittaan saattaa olla muutama viikko -20 pakkasta ja heti sen jälkeen lämpö nousee +5-+10 asteen välille muutamaksi viikoksi. Näissä oloissa ja näillä välineillä kenttiä on todella vaikea pitää kunnossa, varsinkin kun kunnossapito tehdään harrastuksena. Tulevina vuosina jääurheilu siirtyy yhä enemmän tekojäille ja halleihin, valitettavasti.

Syksyisin käydään Nikinojan Nuorisoseuran kanssa Mäntsälän tekojäällä luistelemassa. Talvella pelattiin talkoosarjaa mäntsäläläisiä puulaakijoukkueita vastaan. Syksyllä on taas edessä kaukalon vuosihuolto ja pohjan tasaus. Lisäksi toiveena olisi saada uudet, kestävämmät ja taloudellisemmat valaisimet kaukaloa valaisemaan. Valaistusasioihin saatiin keväällä hieman parannusta, kun kaukalon ja rinteen valot erotettiin toisistaan Lisätietoja kaukalopallotoiminnasta voi kysyä Tero Ekholmilta, p. 040 511 8372.

Nousun pelaajat ovat pelanneet talvisin Nikinojan Pallon (NiPa) riveissä Mäntsälän kunnan kaukalopallopuulaakisarjaa.