Silsatiedote ja hoito

Tarttuva vartalo- ja hiussilsa

 

Aiheuttaja tavallisesti Trichophyton tonsurans-sieni. Läiskäinen, hilseilevä ihottuma, reunat voivat olla koholla ja punoittaa, ”läntti”. Hiuspohjassa hilseilevä, karstainen läntti, hiusten lähtöä ihottuma-alueelta.

Tautia tulee epäillä aina jos painijalle tulee uudenlainen ihottuma. Taudin toteamisen ja hoidon aloituksen suorittaa lääkäri. Sieninäytteen ottaminen on suotavaa diagnoosin varmentamiseksi, mutta näytteen otto ei saa viivästyttää hoidon aloitusta.

 

Kaikki painijoiden T. tonsurans tapaukset hoidetaan sisäisellä lääkekuurilla: terbinafiini (Lamisil), tbl 250mg

alle 20kg 62,5mg / pv

20 – 40kg 125mg / pv

yli 40kg 250mg / pv

ihoinfektioissa 2 viikon kuuri ja hiuspohjan infektioissa 4 - 8 viikon kuuri, tilanne tarkistettava 4 viikon kohdalla.

TAI

itrakonatsoli (Sporanox), kaps 100mg

alle 40kg 100mg / pv

yli 40kg 200mg / pv

 ihoinfektioissa 2 viikon kuuri ja hiuspohjan infektioissa 4 - 8 viikon kuuri, tilanne tarkistettava 4 viikon kohdalla.

Painikielto, koskien myös harjoittelua painimatolla, vähintään 2 viikkoa, edellyttäen että ihottuma on parantunut. Koko kuurin kestävä tauko on suotava. Hiuspohjan infektioissa painitauko 4 viikkoa.

Läntin paikallishoito salvalla ei ole taudin hoitoa! Lisäksi hoidon aikana potilaan oireettomat perheenjäsenet, oireettomat harjoituskumppanit ja sekä näiden harjoituskumppanien oireettomat perheenjäsenet käyttävät estohoitona koko keholle ketokonatsoli-lääkeshampoota (Nizoral) kerran päivässä 1 viikon ajan. Koko vartalon ja hiusten pesu, annetaan vaikuttaa 3-5min ja huuhdotaan pois.

Nizoralin säännöllinen käyttö (1 kerta / viikko) on painijalle muutenkin suotavaa sienen leviämisen kurissa pitämiseksi. Kilpailuissa kannattaa aina pestä koko keho Nizoralilla.

Hoitokuurin aikana painimatot ja pesutilat tulee desinfioida esim. Klorin-liuoksella. Säännöllinen desinfiointi kuuluu luonnollisesti asiaan.

Hoida itsesi ja pidä laji sienestä puhtaana!

 

Lähde: mykologi Jouni Issakainen, TYKS, Sienilaboratorio prof. Inkeri Helander, TYKS, Iho- ja sukupuolitautien klinikka

 

Mika Lehto 27.04.2016